Guidning för riksdagens kulturutskott

Den kanske viktigaste guidningen någonsin… Jag och Susheel Kaur fick ett erbjudande om att guida för riksdagens kultursutskott den 31 maj 2012. Jag tackade ja direkt men efter ett tag kändes det lite pirrigt, framförallt då guidningen fick vara max 25 minuter lång.

Bakgrunden till guidningen var att 10 av sveriges studieförbund skulle få en förmiddag med kulturutskottet. Med chartrad buss åkte politikerna runt i Stockholm och lyssnade på vad studieförbunden har att erbjuda. Sju av de tio förbunden fick presentera sin verksamhet på bussen mellan destinationerna medan tre (Sensus, ABF och Medborgarskolan ?) fick 30 minuter var för att visa på verksamhet. Sensus valde att visa multireligiösa guiderna och jag är så stolt över att fått frågan om jag ville vara med och hålla i guidningen.

Vad hinner man med på 25 minuter?? Det visade sig att man hinner med mycket och att det dessutom kan bli riktigt bra med enbart ett smakprov (mer om detta längre ner).

Jag och Susheel bestämde oss tidigt för att tema kläder är bra och att vi ville satsa på en upplevelsebaserad guidning för våra folkvalda. Dagen innan guidningen träffades vi och la upp planerna och det resulterade i ett litet nyckelordsmanus, vilket faktiskt var första gången för mig;)

Torsdagen den 31 maj inföll och vi möttes utanför Ljusets kapell i Hallunda där guidningen skulle äga rum. Ingrid Burström var med och hjälpte till att duka upp ett fantastiskt multireligiöst bord inne i själva kapellet. Först var det tänkt att vi skulle vara i församlingslokalen men när vi såg kapellet så insåg vi snabbt att det är här vi skall vara. (Så fort jag lärt mig att lägga upp bilder så kommer det några bilder från guidningen).

Bordet dukades upp och lite religiöst godis dukades fram. Lugnet inföll sig i kapellet med hjälp av taizemusik och klockan närmade sig 9.00 och precis innan rullade bussen in. Jag och Ingrid mötte deltagarna och visade in dem i kapellet där de slog sig ner inför guidningen. Det märktes direkt att detta var en intresserad skara och att det visuella intrycket av bordet/lokalen, hörselintrycket av taizemusiken och doftintrycket av rökelse samt ev smakintryck av godis på ett snabbt sätt väckte nyfikenheten om vad som komma skall.

Susheel inledde med att berätta om guidenätverket och hur hon blev guide i samband med utställningen Gud har 99 namn på kulturhuset år 1999. Susheel berättade lite om konceptet och hur prylar kan väcka ingångar till diskussioner och möten.

Sen tog upp moskeklockan och lät den sjunga ut ”Allah Akbar” i kapellet. Det är verkligen en bra pryl att inleda en guidning med. Detta ledde fram till en kort reflektion över vilket år det är i år och att svaret på den frågan är att det beror på vem man frågar. Här fick vi också en bra möjlighet att göra reklam för Sensus mångreligiösa almanacka som fanns med i den påse som deltagarna fick med sig från guidningen.

Susheel fortsatte med att berätta om vilka andra teman förutom tideräkning och högtider som vi utgår från och sist berättade hon om att kläder är ett sådant tema samt att det är kläder vi skulle prata om idag.

Jag tog över óch fick snabbt fram fyra ”frivilliga” som kom upp och fick prova religiösa kläder.

Gustaf Hoffstedt (M) från Gotland fick en prästskjorta. Per Svedberg (S) Gävleborg fick på sig en tallitt och en kippa, Gunilla Carlsson (S) Göteborg fick en Hidjab samt att Anna Steele (FP) Stockholm fick en proffslindad turban av Susheel. Snabbt plockades kameror upp och allt detta förevigades och spreds via sociala medier och stämningen i kapellet ökade rejält och många glada skratt lättade upp stämningen.

Sen började jag och Susheel att reflektera över klädernas betydelse och vi presenterade lite fakta om de olika religionernas klädesregler och klädestraditioner. Bengt Berg (V) från Värmland fick möjlighet att berätta om varför han som kristen bär en muslimsk hatt både till vardags och i tjänsten vilket var mycket intressant. Vi kom också in på Sikhismens fem K varav Kirpan (dolken) väckte en intressant fråga. Hur går det med säkerhetskontrollerna när vi har vår första folkvalda Sikh i riksdagen. Det är förhoppningsvis inte en fråga OM vi kommer att få det utan mer NÄR vi har en sikh i riksdagen. Intressant tanke som även omfattade ex hidjaben som inte hller den ännu finns representerad i riksdagen.

Guidningen avslutades med en reflektion kring hur denna metod kan motverka främlingsfientlighet genom att väcka främlingsnyfikenhet samt att detta är ett mycket avväpnande sätt att prata om religion. Det handlar om att vara nyfiken och öppen för andra människor från andra kulturer och man vet aldrig vad det kan leda till. Att få bli inbjuden på sin grannes nyårsfirande som inte nödvändigtvis är den 31 dec eller att få vara med när fastan under ramadan avslutas i en stor Eidfest, ja vem vet….

Vi läste också upp den lilla text som Kalle Milton skrivit i Sensus program. ”Under en guidning får du lära känna de sex världsreligionerna bättre och därmed kommer du att märka att det som tidigare verkade konstigt och annorlunda inte alls är konstigt och annorlnda utan allt har sin betydelse för någon”. Så sant som det är sagt.

Guidningen avslutades med att gå igenom att detta är ett exempel på Sensus verksamhet som handlar om livsfrågor, mångfald, globala frågor och tolerans.

Guidningen avslutades och deltagarna tog några godisbitar innan de satte sig i bussen för att åka till ABF i Vårby. Jag tittade på klockan och den var 9.26 och dessa 26 minuter kändes på sätt och vis som flera timmar då vi hunnit förmedla så mycket utan att det kändes som korvstoppning.

När bussen väl rullade iväg så satte vi oss ner och kände oss rejält nöjda med dagens guidning. Det är verkligen helt fantastiskt att få vara multireligiös guide och få möjlighet att förmedla detta så viktiga till andra människor. Det är en metod som kan anpassas så att det passar till alla oavsett vilken roll man har i samhället.

Tack Ingrid och Susheel för en underbar guidning samt ett stort tack till Ulrika och Jakob som gav oss detta viktiga uppdrag.

20120609-123332.jpg

Annonser

One thought on “Guidning för riksdagens kulturutskott

  1. Helt fantastiskt skriven Peter.. Va kul att läsa och reflektera vad man har guidad och hur det kändes efteråt för att man glömmer bort.. Jag ska rekommendera starkt till Jassa också. Bra gjort! Bra skrivet!! Bra att du finns! ;-D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s