Leylat Al-Isra Wa Miraj (Profetens himmelsfärd)

Den 17 juni 2012 firas Leylat Al-Isra Wa Miraj- Profeten Muhammeds himmelsfärd (muslimsk högtid)

Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och tillbaka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före Leylat Al-Isra Wa Miraj.

Källa: Sensus Multireligiösa almanacka 2012)

Man kan läsa om denna resa i Koranens 17:e sura Al-Isra (Den nattliga resan)

Länk till Koranens budskap: http://koranensbudskap.se/translations.aspx?chapterID=17&langID=

————————————————————————————————

Isrā och Mirāj, arabiska إسراء ومعراج, är namnen på de två sammanhängande resorna som profeten Muhammed enligt islamisk tradition fick uppleva en natt omkring år 620, även kallad Den nattliga resan. Denna färd omnnämns i Koranen 17:1.

Isra var den första resan som Muhammed företog. Den gick enligt den islamiska traditionen mellan Mekka och Jerusalem. Resan inleddes med att Muhammed somnade strax utanför Kaba i Mekka, som han besökte under natten för att läsa ur Koranen. Det nattliga besöket berodde på att han ville vara ensam med Gud då han hade genomlidit en personlig kris. Krisen berodde framförallt på två saker: dels hade två nära anhöriga gått bort och dels hade han svårt att få anhängare att följa den islamiska läran som Gud givit honom.

Muhammed väcks av ängeln Gabriel som säger till honom att sätta sig på det himmelska djuret Buraq som för Muhammed och Gabriel till Jerusalem, där Muhammed tjudrar sin Buraq vid Västra muren för att sedan stiga upp till fots i Tempelberget. Där möter han flera tidigare profeter som han leder i bön.

Miraj är den andra resan som går från Tempelberget upp till Gud och tillbaka till jorden igen. Efter bönen lyfts Muhammed och Gabriel upp mot Gud. På vägen passerar de sju himlar som ”vaktas” av tidigare profeter. Ovanför den sista himlen träffar Muhammed Gud som ger honom i uppgift att få muslimerna att be 50 gånger per dag. På tillbakavägen till jorden möter han Moses som hävdar att 50 böner per dag blir en alltför stor börda för människorna. Muhammed återvänder till Gud för att åter förhandla om antalet böner. Förhandlingarna stannar, efter flera turer fram och tillbaka mellan Moses och Gud, vid fem böner per dag, vilket är en av islams fem pelare.

Vare sig man tillhör den muslimska grupp som tror att Muhammed kroppsligt var med på de nattliga resorna eller om man tillhör de som tror att han endast färdades andligt firas händelsen av båda grupperna den 27:e Rajab (den sjunde månaden i månåret).

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Isra_och_Miraj

Isra’ & Mi’raj / Laylat Al-Isra wal Mi’raj

Miradj (Muhammeds himmelsfärd) 29 jun 2011, 16 jun 2012,  5 jun 2013, 25 maj 2014, 15 maj 2015 (Enligt hijrakalendern/muslimsk kalender: 27 Rajab 1433 H=16 juni 2012)

Isrā och Mirāj, (arabiska إسراء ومعراج) är namnen på två resor som profeten Muhammed enligt islamisk tradition upplevde en natt omkring år 619 e.Kr. även kallade ”Den nattliga resan”. Muhammed reste dels från Mecka till Jerusalem,  dels från en klippa på Tempelberget i Jerusalem till himmelen och återvände sedan till Mecka. Den här natten lär Muhammed ha fastställt Islams fem dagliga böner, vilket är en av islams fem pelare.

Laylat Al Mi’raj, profeten Muhammeds himmelfärd, firas natten mot den 27 Rajab. I moskéer hålls festliga ceremonier, och man läser legender om Muhammeds resa och berättelserna om hur Muhammed gjorde sin färd.

”Miraj” (Muhammad’s Himmelsfärd) av Sultan Muhammad, 1539 – 1543. British Library.

I den muslimska kalendern börjar en helgdag alltid vid solnedgången dagen innan, så muslimerna börjar fira högtiden kvällen före det utsatta datumet.

Källa: Alladessadagar.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s