Judendom- Tefillin

I den judiska resväskan kan man hitta Tefillin

Tefillin är små svarta askar eller kapslar som är tillverkade av skinn från ko eller tjur som slaktats i enlighet med kosher (Guds bud). Kapslarna, som är fästa vid varsin rem, innehåller små pergamentrullar med fyra texter ur Torah (2 Mos 13:1-10 samt 11-16, 5 Mos 6:4-9 och 11:13-21). Dessa texter ska påminna om att Gud är den enda guden och den högsta makten. Bruket av Tefillin har sin grund bland annat i ”shema- den judiska trosbekännelsen” som står att läsa i 5 Mos 6:4-9.

Hör, Israel! Herren är vår Gud, Herren är en.  Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft.  Dessa ord som jag i dag ger dig skall du lägga på hjärtat.  Du skall inpränta dem i dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du är ute och går, när du lägger dig och när du stiger upp.  Du skall binda dem som ett tecken kring din arm, och de skall vara ett kännemärke på din panna.  Du skall skriva dem på dina dörrposter och i dina stadsportar.”

Vid bar/Bat Mitzvah får judiska pojkar och flickor sina tefillin och förväntas efter denna ritual att iaktta de judiska religiösa plikterna. Vid ceremonin får pojken eller flickan visa sina färdigheter henom att lära ur Torah inför församlingen.

Före morgonbönen, utom vid Shabbat eller andra religiösa högtider (då man ändå befinner sin så nära Gud), lindar man sin tefillin. Den ena av askarna (shel yad) lindas med hjälp av den tillhörande remmen runt vänster arm (eller runt höger om den bedjande är väsnterhänt) i höjd med hjärtat. Den andra (shel rosh) lindas på ovansidan av pannnan i höjd med hårfästet där man menar av hjärnans och vishetens centrum finns.

Hjärtat och hjärnan skall alltid vara riktade mot Gud. Om man knutit banden rätt bildar de de tre hebreiska bokstäverna Shin, Daled och Yud. Dessa skapar ett av Guds namn, Shaddai, som betyder ”den allsmäktige”. Under tiden man lägger sin tefillin läser man tacksägelser till Gud.

File:IDF soldier put on tefillin.jpg

I samband med att tefillin läggs läses en eller tre välsignelser beroende på minhag (tradition), bland de flesta ashkenaziska judar sägs alla tre.

Innan shel yad fästes på armen

ברוך אתה ה’ א‑לוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצותו וצונו להניח תפילין.‏

Översättning: ”Välsignad är du, Ha-Shem, vår G-d, universums konung, som har välsignat oss med dina bud samt befallt oss att lägga tefillin.”

Innan shel rosh läggs på huvudet

ברוך אתה ה’ א‑לוהינו מלך העולם, אשר קדשנו במצותו וצונו על מצות תפילין.‏

Översättning: ”Välsignad är du, Ha-Shem, vår G-d, universums konung, som har välsignat oss med dina bud samt befallt oss rörande budet om tefillin.”

En sista välsignelse läses efter att shel rosh fästs helt på plats:

ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד.‏

Översättning: ”Välsignat är namnet av hans ädla kungadöme i evigheters evighet.”

Information om hur man tar på sig Tefillin och vikten av att placera den rätt. http://www.hasofer.com/page.pl?p=tefillinposition

File:Tefillin and boxes.JPG

Källa: Simon Sorgenfrei- Den religiösa artefakten, symboler från sex religioner, Fondi förlag 2010

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tefillin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s