Heliga apostlarna Petrus och Paulus dag

Den 29 juni 2012 firas de heliga apostlarnas dag inom katolsk tradition. Inom ortodoxa kyrkan firas denna dag den 12 juli.

Paulus och Petrus var båda viktiga personer i den tidiga kristendomen. Petrus omnämndes av jesus till den ”klippa” som kyrkan skulle vila på. Båda led martyrdöden i Rom under Kejsar Nero. (källa: Sensus-Multireligiösa almanackan 2012)

St Peter och St Paul betraktas som de två främsta apostlarna  inom kristendomen. Båda betydde mycket för den kristna kyrkans utbredning och båda led martyrdöden.

I Sverige liksom flera icke-katolska länder har de inom kristna kyrkan traditionellt firats på ”Apostladagen” som infaller 13 veckor efter påskdagen, istället för den 29 juni.

St Peter föddes år 1 e.Kr i Bethsaida med namnet Simon och avrättades i Rom år 64 e.Kr. St Peter var yrkesfiskare, bror till aposteln St Andrew (Andreas) som ledde honom till Kristus.  Namnet ändrades från Simon till Peter (Petrus = klippa) av Kristus för att visa att Peter skulle bli den klippfasta grund som kyrkan skulle byggas på. St Peter är även känd som: Cephas, First Pope, Keipha, Prinsen av Apostlar, Shimon Bar-Yonah,  Shimon Ben-Yonah, Simeon, Simon bar Jonah, Simon Peter.

Petrus attribut är korset och nycklarna; de sistnämnda syftar på Jesu löfte till Petrus: ”Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen” (Matteusevangeliet 16:19, 18:18 och Johannesevangeliet 20:23).

St Paul föddes år 3 e.Kr. i Tarsus, Cilicia (nuvarande Turkiet) med namnet Saul och avrättades år 65 e.Kr. i Rom. St Paul var en judisk Talmudstudent och tälttillverkare som kom att bli missionär, teolog och nytestamentlig författare som anses ha spelat en stor roll i utformningen och spridningen av den tidiga kristendomen. St Paul är även känd som: Aposteln Paul, Hedningarnas Apostel, Paul av Tarsus, Saul av Tarsus

Källa: Alladessadagar.com

I helgonkalendern på nätet kan man lätt hitta massor av information om olika helgon och deras dagar. För att komma direkt till Pulaus sida så är länken http://saints.sqpn.com/saint-paul-the-apostle/

För Petrus sida är länken http://saints.sqpn.com/saint-peter-the-apostle/

Länken till sajtens startsida är http://saints.sqpn.com/

Bakom sajten är en katolsk organisation som via multimedia sprider det kristna budskapet över världen. Verkar vara en trovärdig och intressant sida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s