Högtider- en introduktion

Idag skall min guddotter Clara konfirmeras och vad passar då bättre än att skriva lite om konfirmationen. Jag börjar dock att skriva lite om högtider allmänt så kommer det ett till inlägg om konfirmation med bilder från dagens konfirmation lite senare

Vad gäller högtider så har vi två olika former av högtider inom religion. Den ena är årets högtider som markerar viktiga och väsentliga delar i den tradition som man följer. Ett exempel på detta är det kristna kyrkoåret som börjar i början av december med advent och avslutas i slutet av november med domsöndagen. Under året så kan man inom kristendomen fira viktiga händelser i framförallt Jesus liv som födelse, besök av de tre vise männen, fasta, påsken med Jesu död och återuppståndelse samt kristi himmelsfärd och pingsten. Du kan läsa mer om det kristna kyrkoåret genom att klicka på denna länk. Det som kännetecknar årets högtider är att de firas år efter år och på så sätt återkommer för åminna dessa viktiga händelser.

Även inom Islam kan man följa viktiga delar under året. Nyåret (Hijra) markerar starten för Islam. Månaden Ramadan (den 9:e månaden) firas till åminnelse då Mohammed (saw) tog emot koranen och under den 12:e månaden firas flera viktiga händelser i Islams historia under vallfärden (hijra). Du kan läsa mer om den muslimska kalendern här.

Även inom judendomen firar man många högtider som återkommer. Du kan läsa mer om dessa här.

Inom hinduismen har man flera stora högtider under året och de skiljer sig lite mellan olika traditioner. Men Diwali och Holi är två högtider som firas av de flesta och du kan läsa mer om detta på denna sida. To-life är förövrigt en riktigt bra sajt med massor av bra och relevant information om religion.

Inom buddhismen så firar man flera högtider och de stora är Vesak (till minne av Buddhas upplysning), Dharmadagen och Parinirvanadagen. Du kan läsa mer om buddhistiska högtider på triratnas hemsida.

Sikhismen har naturligtvis också ett antal högtider som kommer tillbaka år efter år. Du kan läsa mer om sikhismen på www.sikh.se

Detta var de så kallade årets högtider, men inom religioner så har vi även livets högtider och det är de som markerar människans väg från födelse till död. Dessa varierar naturligtvis mellan religion och religion men även till viss del inom religionerna. Exempel på livets högtider är dop, konfirmation (att bli vuxen), giftemål och begravning. Det kommer mer om konfirmation under mitt nästa inlägg.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s