Högtid inom buddhism och hinduism

Idag den 3 juli kan man om man vill fira två religiösa högtider med indisk anknytning. Att två högtider infaller just i dag beror på att det är fullmåne och det är en vanlig tradition i indiska kulturen att fira högtider just i samband med fullmånen.

Dharmadagen eller Asalha puja (Buddhistisk högtid)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Denna fullmåndedag firas till minne av när Buddha för första gången predikade sin lära för de fem munkar som tidigare följt honom under hans asketiska period. En av munkarna fick då en första glimt av Nirvana. Han bad sedan att få bli Buddhas lärjunge och på så sätt hade den första sanghan skapats. Denna första predikan brukar kallas för Dharmachakra eller benarespredikan. Du kan läsa mer om denna centrala predikan på http://www.to-life.se/bud_lara.htm .

Dharmadagen firas vid fullmåne i den åttonde månaden i den buddhistiska kalendern. Denna högtid markerar också starten för regnperioden och den retreat på tre månader som Buddha rekommenderade sina lärjungar att följa i syfte att fördjupa sin andliga praktik.

En annan högtid som också firas på fullmånedagen i juli är Guru Purnima som är en högtid som firas av både buddhister och hinduer.

Under denna dag så hyllar lärjungarna sina andliga mästare, sina gurus. Relationen mellan mästare och lärjunge anses vara mycket central för den som vill göra verkligen andliga framsteg.

Ordet guru är uppdelat i två där GU står för okunskap och mörker medan RU står för den som tar bort okunskapen  och tänder ljuset. Detta innebär att en guru är den som hjälper till att vägleda lärjungen bort från okunskapens mörker. Det är vanligt att man denna dag utför olika former av ritualer, pujas, för att hedra sin andliga mästare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s