Kristendom- Frälsarkransen

Detta är ett föremål som inte är med i grunduppsättningen av föremål i resväskan, vilket jag tycker att den borde vara. Frälsarkransen är ett mycket populärt modernt radband skapat av Biskop Emeritus Martin Lönnebo år 1995. Idag har den använts och används av tiotusentals personer och det är vanligt att man har den som bas för konfirmandstudier eller andra studier i kristendomen i praktiken.

www.fralsarkransen.se kan man läsa om vilken betydelse varje pärla har och mycket annan information.

Radbandet Frälsarkransen består av arton pärlor: Tolv runda, sex avlånga. Varje pärla har en egen betydelse och mening, men det är genom att använda pärlorna som deras mening fördjupas. Eftersom Frälsarkransen numera är varumärkesskyddad är det kanske klokast att hänvisa till denna sida istället för att skriva av det här på bloggen.

Så här står det inledningsvis om Frälsarkransen.

Ta hjälp av pärlorna och följ med på livets resa, en resa som går inåt. Det är inte nödvändigtvis en lätt resa. I början strävar vi kanske emot. Vi hör inte vad pärlorna säger till oss, känner inte beröringen. Det gör ingenting. Var lugn. Pärlorna handlar inte om prestation, de vill ingenting förutom att användas. Var och en på sitt sätt.

Målet med resan är att finna Gud, men också att finna oss själva. Vad är viktigt i livet? Vad skänker lycka? Var ligger centrum i mitt liv? Är det där det borde ligga? Använd pärlorna i Frälsarkransen och ge dig ut på din egen resa!

Källa: www.fralsarkransen.se

 

Frälsarkransinstallation i Tunåsens kyrkreservat

Som en utveckling av arbetet runt  Eriksleden, pilgrimsleden mellan Uppsala domkyrka och Gamla Uppsala kyrka, finns en Frälsarkrans i storformat vid meditationsplatsen i Tunåsens kyrkreservat. Den består av 9 stora naturstenar, cirka 70 cm höjd över marken, med en eller flera stenpärlor på toppen. Det är världens största frälsarkrans med diameter på cirka 30 meter. Läs mer här

Intressant nog så finns även Frälsarkransen i mobilen, dvs som en app. Man kan ladda ner den från Appstore och den kostar 7 kronor. Läs mer här.

På denna video berättar Martin Lönnebo om hur det gick till när han skapade frälsarkransen.

Frälsarkransen/radband i guidesammanhang

Jag brukar ofta ha på mig frälsarkransen då jag är ute och guidar. Detta trots att jag inte anser mig vara kristen men det går lika bra i alla fall. Frälsarkransen skapar en samhörighet och det är ofta någon annan som har på sig frälsarkransen. Det har ibland blivit intressanta diskussioner kring just frälsarkransen men oftast styr jag över diskussionen till att tala om radband i olika religioner.

Vad är egentligen ett radband? Jo det är precis som frälsarkransen ett böneredskap som man själv kan fylla med mening. Antingen så använder man religionens traditionella förklaring om varför man har radband och vad de olika pärlorna betyder. Oftast så är det så att man fokuserar på antalet pärlor i olika radband som att muslimska radband oftast har 11, 33 eller 99 pärlor då 99 är den enda gudens olika namn/ egenskaper. Inom buddhismen så har man ofta 107 pärlor men det skiljer sig åt en del. Inom Hare Krishna så har radbandet 108 kulor som används för reciterandet av Hare Krishna mantrat. Den hängivne bör göra 16 varv på radbandet, dvs 1728 reciteringar av hare Krishna mantrat varje dag.

Vad jag vet så har inte judendomen något radband. Men inom kristendomen finns andra radband som ex rosenkransen Man ber omväxlande ett Fader vår, tio Hell dig Maria och ett Ära vare Fadern, samtidigt som man betraktar vissa mysterier (Jesu födelse, lidande och förhärligande).

www.radbandsbutiken.se kan man läsa följande intressanta text om det muslimska radbandet.

De tidiga muslimerna använde troligen småstenar för att räkna sina böner, men det finns även skrifter som säger att redan Fatima, en av profeten Muhammeds döttrar som idag ses som ett föredöme i fråga om gudfruktighet bland muslimer, gjorde det första radbandet. Det antas allmänt att muslimerna anammade radbandet genom kontakter med Asien, men exakt när detta hände vet ingen. Ett muslimsk radband kallas för misbaha, subha eller tasbih på arabiska samt tespih på turkiska. Tasbih används framförallt av muslimer utanför arabvärlden.
Liksom inom kristendomen är antalet pärlor viktigare än materialet de görs av. Ett traditionellt muslimskt radband håller 99 pärlor, vilket motsvara de 99 namn på Gud/Allah som människorna känner – det hundrade är dolt för dem. Det finns även radband som endast innehåller 33 pärlor, vilka räknas igenom tre gånger (3 x 33 = 99). Det lär även finnas radband med 25 pärlor. Materialet är vanligen trä, men även olivkärnor, elfenben, äkta pärlor, bärnsten, (halv)ädelsten och plast används. Radbandet används vid dhikr, vilket innebär att den troende tänker på guds närvaro, innebörden av trosbekännelsen samt guds namn. Vanligen görs det genom att man repeterar de 99 namnen, men man kan även upprepa exempelvis trosbekännelsen eller andra böner. Oftast utförs det som en inre meditation, utan att namnen sägs högt även om det senare även förekommer i vissa fall. Eftersom även hjärtats röst räknas så kan en muslim även räkna det som en bön om han eller hon flyttar en pärla medan denne exempelvis samtalar med en annan person. Muslimerna samlas ofta i både glädje och sorg för att be tillsammans. Man kan till exempel be när man börjar ett nytt arbete, flyttar eller får barn. I vardagen ber muslimerna fem gånger om dagen och läser koranen. Då och då under dagen uttrycker muslimerna ett tack till Gud och tänker på honom. En annan form av tillbedjan är att hjälpa någon som är nere, för att få bättre humör. Vissa som ber tar hjälp av radband. Radbandet har antingen 33 eller 99 kulor. Den är indelad i tre delar antingen 11 eller 33 kulor i varje del . Dom två kulor som sitter mellan delarna är formade på ett annat sätt. När man ber flyttar man en kula och säger ett av Guds 99 vackraste namn. Namnets betydelse är något särskilt och varje namn framhäver en sida hos Gud. Några namn är till exempel, Al – Rahman som betyder den nådige, Al – Hafiz som betyder beskyddaren.

Frälsarkransen för mig

Jag köpte min första frälsarkrans för många år sedan. Jag har själv studerat den medföljande bokén om pärlornas betydelse men valt att göra en helt egen tolkning av respektive pärla. Vissa liknar den tolkning som är den traditionella medan vissa skiljer sig åt. Det jag framförallt gillar med frälsarkransen är att det är så många tystnadspärlor och att det är lätt att fylla den med mening. Anledningen till att jag skrev detta inlägg just idag är att jag satt ihop en ny frälsarkrans som jag fick av studentprästerna på Stockholms universitet för snart två år sedan. Den har sedan dess legat i en liten burk men nu är den som sagt var ihopsatt.

 

Min första frälsarkrans har använts så mycket att själva bandet blivit uttänjt och någon pärlar har gått sönder. För att göra den mer personlig så hade jag ett välsignelseband från Bhoontin på Buddharam temple i Värmdö på Gudspärlan. Jag få väl åka dit igen och få ett nytt välsignelseband att sätta dit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s