Jagannath yatra- Hinduisk festival

På lördag är det dags att fira Jagannath Yatra som är en stor hinduisk festival. I Stockholm firas den av ISKCON som har en årlig vagnparad genom staden. Paraden startar kl 12.00 vid Engelbrektsgatan nära Humlegården. Tyvärr kan jag själv inte se denna mångkulturella fest i år men om någon som ser den kan skicka över lite bilder är jag evigt tacksam.

Festivalen firades i Indien redan den 21 juni och jag vet inte varför den firas senare på andra platser. Hursomhelst så direktsändes festivalen över webben och det verkar på kommentarerna som om det var en fantastisk högtid. TIdigare uppgifter har meddelat att det är över 1 miljon deltagarare i festivalen då en stor vagn dras genom staden.

RATHA YATRA = HELIG VAGNFESTIVAL I ÅMINNELSE AV KRISHNA !!!

JAGANNATH = KRISHNA SOM UNIVERSUMS HERRE !!!

Vagnfestivalen eller Ratha Yatra är en tusentals år gammal tradition från Indien, där Herren Jaganath (Krishna som universums Herre) dras i en färggrann vagn genom stadens gator och torg. Det är en känslofestival, fylld med glädjefull gatufest med musik och dans, där Herren kommer ut ur Sitt tempel för att besöka och välsigna alla som har turen att se Honom. De Krishnahängivna drar Herrens vagn genom gatorna i åminnelse av Hans andliga lekar när Vrindavanas invånare besökte Honom i Kurukshetra för 5000 år sedan, och önskade föra hem Honom tillbaka till Vrindavana.

Denna festival firas världen över i de flesta huvudstäder runt om i världen, och är en mycket uppskattad glädjespridare!

Godbitar från Stockholms Vagnfestival, 10 juli 2010:

http://www.youtube.com/watch?v=B1jpoTbsltI http://www.youtube.com/watch?v=DUW3rHo_Y68

HÄntat från: http://snilleblixten.net/2010/07/18/hare-krishna-sang-dans-och-gladje-stockholms-vagnfestival-ratha-yatra-10-juli-2010/

På denna länk finns ett mycket informativt videoklipp som går igenom festivalen och beskriver hur den firas i Puri på Indiens östkust.

http://krishnatube.com/video/866/Jagannatha-Puri-Ratha-Yatra-Festival-Discovery-Channel-Documentary

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s