Islam- Topi

I den muslimska resväskan kan man oftast hitta en Topi eller kufi som den kallas ibland. Denna används av muslimska män och användningsområdet kan variera men den används ofta i samband med bön.

Det finns många olika huvudbonader för muslimska män. Det kan skilja sig mellan olika kultur och språkområden. Detta märks även i Sverige där muslimer från olika delar av världen tagit med sig och använder just sin huvudbonad.

I Haditherna så finns det berättelser om att Muhammed (saw) burit en vit huvudonad och att han ville att öven hans följeslagare skulle göra likadant. Det finns berättelser om att Muhammed (saw) lär ha sagt att det som skiljer muslimerna från judar och kristna är att de virar turbanen runt sin hatt. Detta kan vara ursprunget till den karakteristiska ”fezen” som var vanlig i det osmanska riket på mitten av 1800-talet.

Men den som är mest spridd är nog den topi eller kufi som man ser  här ovanför. Det är en vit virkad mössa och den har sina rötter i Afrika och är vanlig bland afro-amerikanska muslimer i USA där den blivit en form av mode. Många tar på sig Kufin när de går in i mosken men till skillnad från Judendomen finns det inga krav på att männen skall täcka sin hjässa då de går in i mosken. Det kan i många moskeer finnas en korg med kufis som man kan låna om man så önskar.

Detta är en Topi från Sindhi området, dvs Indien.

Användning i guidesammanhang:

Topin/ kufin kan användas för att visa på att även männen inom Islam har en form av klädkod. En muslimsk man skall skyla sig mellan knän och bröst samt helst bära långärmade tröjor. Att gå omkring med shorts och bar överkropp när man är ute i det offentliga livet är alltså inte att tänka på.

Kufin visar också på identitetsmarkörer som vi brukar benämna som signaletik. Genom sitt yttre visar man omvärlden (och sig själv) vilken grupp man tillhör och på så sätt särskiljer sig från andra. Kläder kan också visa på roll och status inom den egna gruppen.

Om du nu blir sugen på att köpa dig en egen topi/kufi så surfa in på denna sida och vlj ut den modell som passar just dig. Det finns många att välja på.

http://muslimbookmark.com/gifts-kufi-mens-caps-hats-c-116_121.html

För ett tag sedan delade Sudhagar Raphupathy ut denna länk till en kortfilm som utspelar sig i Indien/ Pakistan 1947. På ett sätt så är Topin en del av denna gripande berättelse.

http://www.youtube.com/watch?v=TPG3mNUWdFg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s