Ramadan Mubarak

Detta bildspel kräver JavaScript.

Idag så inleds den viktiga fastemånaden för världens alla muslimer och det som andra ser som en belastning och tvång finns det många, många som ser fram emot att få fasta under dygnets ljusa timmar.

I Koranens andra Sura Al-Baqarah (Kon) kan man läsa om instiftandet av Ramadan

2:181] Om [testamentet] ändras efter att ha blivit uppläst, faller skulden för detta uteslutande på dem som gjort ändringen. Gud hör allt, vet allt.

[2:182] Men om någon, som tror att testamentsgivaren av misstag eller avsiktligt avvikit från vad som är rätt och rimligt, då får till stånd en förlikning mellan arvtagarna, begår han ingen orätt. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

[2:183] TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er – kanske skall ni frukta Gud.

[2:184] [Fastan skall vara] ett begränsat antal dagar. Men den av er som är sjuk eller på resa [skall fasta senare] under motsvarande antal dagar och de som har möjlighet skall som offer ge en nödställd att äta. Och den som självmant gör gott utöver vad plikten bjuder, [skall finna att] detta kommer honom själv till godo. Och fastan är för ert väl – om ni visste [hur mycket gott den tillför er]!

[2:185] För att ge människorna vägledning [inleddes] i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen i vilken vägledningen klargörs och en måttstock ges med vilken rätt kan mätas och skiljas från orätt. Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar. Gud vill göra det lätt – inte tungt – för er. Håll [fastan under den föreskrivna] perioden och prisa Gud som har väglett er – kanske skall ni visa [Honom] tacksamhet.

[2:186]NÄR MINA tjänare frågar dig om Mig då Jag är nära; Jag besvarar den bedjandes bön, när han ber till Mig. Och uppmana dem att svara när Jag kallar och att tro på Mig – kanske skall de ledas på rätt väg.

Syftet med Ramadan är att fördjupa sin praktik inom Islam och på så sätt komma närmare Gud. Det finns också tankar kring att man genom att fasta ökar sin empati för fattiga och på så sätt ökar sin vilja att dela med sig av sitt överskott.

I DN kan man idag läsa om hur dagligvaruhandeln ökar sin försäljning under Ramadan och det är idag det viktigaste och mest inkomstbringande tillfället för matvarubutikerna efter julen. Läs den intressanta artikeln här:

Som vi alla vet så pågår Ramadan från det att den första månstrimman syns i den nionde muslimska månaden (ramadan) till att månen återigen är helt släckt. Månaden avslutas med den största av alla muslimska festerna Eid Al Fitr och den kommer att infalla i Sverige kring den 18 augusti, dvs i samband med många skolors skolstart för året.

Det finns massor av intressanta artiklar om hur och varför muslimer fastar och här är exempel på två av dem från Islamguiden.

http://www.islamguiden.com/zamzam/nr3-2009/hunger.html

http://www.islamguiden.com/ovrigt/fastan-khutba.html

Samt en mycket informativ sammanställning från ww.islam.se

http://islam.se/islams-fem-pelare/fastan/

Jag fick följande videoklipp från Youtube som på ett tydligt sätt visar vilken stor betydelse Ramadan har. Det är Broder Hassanain Govani från Iman Ali Mosken i Järfälla som gjort klippet. Han är också känd från att ha fått besöka av Anna Lindman Barsk i TV-serien Från Sverige till himlen.

Bismillah,

http://www.youtube.com/watch?v=l0ogmLO7X9I&list=PL27403669D90F2E95&index=1&feature=plcp

Ramadan i guidningsammanhang

Ramadan är ett utmärkt exempel på vikten av att ha koll på de religiösa högtiderna. Jag brukar försöka koppla guidningarna till vad som är aktuellt i den Multireligiösa almanackan och på så sätt göra reklam för denna. Det är självklart viktigt för alla i det svenska arbetslivet att ha koll även på de viktigaste högtiderna från andra religioner och traditioner. Vi på Didaktus försöker att lägga in någon studiedag i samband med Eid al Fitr för många elever väljer naturligtvis att gå på denna en gång per år istället för skolan just den dagen. Jag brukar också försöka få de muslimska eleverna att bjuda in andra till Eidfesten och även peppa de som inte är muslimer att intressera sig för ramadan och på så sätt säkert bli inbjudna till ett fantastiskt Eid firande tillsammans med någon muslimsk vän i klassen.

COOP tog för ett par år sedan fram en Mångreligiös almanacka som visade tydligt var de olika högtiderna infinner sig på året men också vad man som handlare skall tänka på. Det gäller ju att möta upp det ökade behovet av vissa varor så att man inte missar detta tillfälle. Jag har tillsammans med Ingrid Burström hållt guidningar på just COOP och ett perspektiv vi lyft fram då  vad gäller guidningar i arbetslivet är just vad man kan tjäna på att vara med på tåget. För ett par år sedan chockade SIBA med att ha en hel reklamtidning på arabiska i samband med Eid al fitr, smart….

Man kan också koppla ramadan till hur man räknar på sol och månåret och hur man på olika sätt kompenserar detta i praktiken. Inom Islam så förskjuts året 11 dagar per år och på så sätt blir ex Ramadan förlagd under hela året med en cykel på 33 år. Detta innebär att vi om 33 år igen har ramadan på ungefär samma tid som i år.

Inom Judendomen lägger man in en skottmånad var tredje år för man vill inte fira typiska vårhögtider som Pesach under vintern.

Självklart kan man också koppla Ramadan till tema mat och då ställa frågan om Gud verkligen bryr sig om vad (och när) vi äter? Man kan också koppla det till olika fastetraditioner inom olika religioner vilket är ett tema (och kan bli ett inlägg) i sig.

Så en tillönskan om en underbar ramadan till sveriges alla muslimer

Ramadan Mubarak….

Annonser

2 thoughts on “Ramadan Mubarak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s