Buddhism- Bönekvarn

I den buddhistiska resväskan finns det nästan alltid med en buddhistisk bönekvarn eller ”manicylinder”. Den förknippas framförallt med den tibetanska formen av buddhism (Vajrayana). Den kan variera i storlek och finns allt från rätt små handhållna till riktigt stora. Den största bönekvarnen lär finnas i Zhongdian i Kina.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lite bilder från Kina där jag var 1990. Det är vanligt att tibetanerna gick en runda (medsols) runt palatset/ templet och det kallades för Barkhor.

Inne i kvarnen finnns en rulla pappersremsa som innehåller olika mantran eller böner. När man snurrar på kvarnen så upprepas dessa och det anses ha samma effekt som om man själv repeterar dem. Varje varv som kvarnen snurrar innebär en repetition av ett stort antal välgörande mantran/ böner.

Det finns också tankar om att den välsignelse som finns inneboende i mantrat sprids över världen när man snurrar och på så sätt även kommer andra till del. Det finns även ställen där man har stora elektriska eller vattendrivna kvarnar för att maximera effekten.

En isärplockad bönekvarn med pappersrullen till höger.

Kulan eller tyngden som sitter på kedjan används för att få en bättre snurr på kvarnen

Lite blandade bilder hämtade från nätet.

Bönekvarnen i guidesammanhang

Detta är också ett föremål som väcker förundran. De allra flesta brukar kunna förknippa den med buddhismen och det kan ha att göra med att just den tibetanska buddhismen har ett rätt stort mediavärde i väst. Det finns också en koppling till de buddhistiska böneflaggorna som också finns i väskan och som har liknande syfte och funktion. Om det är möjligt brukar jag ta isär kvarnen för att visa på pappersremsan inuti och berömma tibetanerna för att de är så pragmatiska i sitt religionsutövande.

Under mina resor i Asien har jag sett ett stort antal både handhållna men också fasta bönekvarnar. Framförallt runt vissa tempel som Jokhangtemplet i Lhasa har mängder med bönekvarnar både inne och utanför templet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s