Tisha Be-Av

Den 29 juli 2012 har judarna en fastedag till minne av de olyckor som har drabbat det judiska folket. Särskilt minns judarna de två gånger som judarnas tempel i jerusalem förstördes. Första gången detta skedde var 586 f.v.t och andra gången år 70. Det är vanligt att man fastar och ber under denna dag.

Källa. Multireligiösa almanackan 2012

Tisha Be-Av firas den nionde dagen i månaden som infaller under (AV) (juli–augusti) till minne av förstörelsen av Jerusalems tempel samt exilen från Israel. Templen sägs ha förstörts exakt samma dag, och första gången var år 586 f.Kr. då kungen i Babylonien brände ner templet och då Jerusalem förstördes. Andra gången templet förstördes var år 70 e.Kr. då romarna brände ner det. Tisha beav är en sorgehögtid där judar, särskilt ortodoxa judar, uppmärksammar dagen genom att fasta. Det är inte tillåtet att vare sig äta eller dricka under dagen, såvida man inte är sjuk. Det är heller inte tillåtet att bada, eller ens tvätta händerna såvida man inte är smutsig. Det är inte tillåtet att bära skor gjorda av läder och inte använda parfym. Att roa sig den här dagen anses vara fel eftersom man då distraheras från att sörja.

Att läsa i torah under tisha beav är egentligen förbjudet med tanke på att läsning i de heliga skrifterna tillför glädje, men det finns undantag: då texter som lämnar en känsla av sorg läses är det tillåtet. En sed under tisha beav är att besöka kyrkogårdar och gravplatser. I Jerusalem gick folk runt i staden för att tänka på och se ruinerna av murarna och då bli påminda om smärtan och sorgen efter templets förfall. Då Tisha Be-Av infaller samma dag som sabbaten fastar man nästföljande dag istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s