Från Sverige till himlen

Min favoritserie just nu är Från Sverige till himlen. I detta program så åker Anna Lindman Barsk runt i Sverige och möter människor med en annan tro. Jag tycker att hon gör det på ett respektfullt sätt och verkligen vill försöka förstå dem hon möter. Hon gör inga snabbvisiter utan stannar några dagar och deltar i vardagen.

Just nu eftersänds programmen från andra säsongen på TV vilket gör att de dessutom blir tillgänliga på SVT play. En varm rekommendation är att gå in och titta på dem innan de försvinner igen.

Här är avsnittsinformation för den första säsongen

Anna möter buddisten Denise

Del 1 av 8.

Under 2011 har jag fått ett fantastiskt uppdrag från Sveriges Television. Jag ska ge mig ut i Sverige och möta människor som tror, människor som låter en religion styra deras liv.

Vad driver en ung kvinna att välja bort sex och närhet för att leva bara för Gud? Blir vi verkligen lyckligare av att meditera över döden och hur kommer det sig att en småbarnsfamilj i Göteborg år 2011 åkallar Tor och Freja? Kan det vara på riktigt?

Judendom

Del 2 av 8.

Nästa resa går till Göteborg! Jag ska få möta en familj som är chassider, det vill säga ortodoxa judar. Ni har säkert sett dem på tv med sina långa skägg och tinningslockar, men visste ni att det finns ortodoxa judar i Sverige?

Den här familjen har elva barn och lever ett strikt chassidiskt liv med böner, torahstudier och religiösa regler som reglerar nästan allt i livet, inte minst vad jag som kvinna kan delta i och vad vi får filma. Dessutom finns det många rykten om chassider som jag gärna skulle vilja kolla upp. Till exempel att de har hål i lakanen för att de inte ska se varandras kroppar när de har sex och att kvinnorna döljer sina hår, inte med slöja utan med peruk. Myt eller sanning? Följ med så får ni veta!

 

Hedningar

Del 3 av 8.

I det här landet trodde vi en gång i tiden på gudar som hette Tor, Freja och Oden. Jag tänkte nog att det där är något vi läser om i skolan, en gammal saga, som ingen tror på längre. Jag hade fel!

Det finns unga människor i Sverige i dag som åkallar Oden och Tor och ropar hell Freja med samma glöd som andra ropar halleluja. Jag har träffat en hednisk familj i Biskopsgården utanför Göteborg, följ med mig när jag under några dagar får leva med dem och ta del av deras riter. Visst undrar man om de verkligen tror att det är Tor som svingar hammaren när det åskar!

Anna Lindman Barsk hälsar under några dagar på i ett ”kloster” i Rättvik där hon möter Ann-Ida som valt att pröva på att leva i celibat. Foto: SVT

Kristendom

Del 4 av 8.

I veckans program träffar jag Ann-Ida, en ung tjej som bestämt sig för att leva bara för Gud. Hon har sagt upp sig från jobbet, lämnat lägenheten i Göteborg, magasinerat sina tillhörigheter och flyttat till en kristen gemenskap i Rättvik.

Hon har bestämt sig för att prova om celibatet är något för henne, men jag undrar varför man måste välja bort sex och närhet för att komma närmare Gud. Under några dagar får jag prova på Ann-Idas liv av bön och meditation, följ med!

SANTERIA

Del 5 av 8.

I den här veckans program får jag möta en person och en religion som verkligen förvånar mig. Jag får komma hem till Ivette som bor i Spånga med make, två döttrar och en massa gudar i olika vaser!
Ivette kommer ursprungligen från Kuba och med sig därifrån har hon en religion som kallas för Santeria. Det är en religion med många olika gudar, offer, dans och trummor som får människor i trans. Följ med när vi offrar cigaretter, badar i mjölk och honung och frågar en kokosnöt om svar!

 

Muhammad Muslim

Del 6 av 8.

Hur kommer det sig att en kille som heter Åke bestämmer sig för att konvertera och ta namnet Muhammad Muslim? I det här programmet ska jag få höra om vad som hände honom en sommarnatt i de ångermanländska skogarna för trettio år sedan. Det var en natt som förändrade hans liv, som gjorde honom till muslim men också till sufier. Vad det innebär och hur allt förändrades för honom och hans familj hoppas jag få veta mer om genom att leva med Muhammad under några dagar.

 

Mormoner

Del 7 av 8.

Om man säger mormoner, så tänker nog de flesta på välklädda missionärer som går runt och knackar dörr.
Och så har man kanske hört att dom har flera fruar och går och väntar på att jorden ska gå under… Men visste ni att dom har matförråd för ett helt år hemma för att klara katastrofer och att dom döper sig för sina döda släktingar? I det här programmet hoppas jag få svar på alla frågor jag har om mormonerna, jag ska nämligen få komma hem till Ingvar och hans familj. Hela hans liv, men också livet för hans barn och barnbarn, förändrades en dag för mer än fyrtio år sedan då två missionärer ringde på hans ytterdörr.

Schamanism

Del 8 av 8.

Tänk er en före detta FN-soldat som jobbar dubbla skift för att köpa den senaste platteven. Så beskriver Martin, som jag träffar i veckans program, sitt liv som det såg ut innan allt förändrades. Förändringen kom med en bilolycka där Martin blev svårt sjuk och var nära att förlora sitt liv. Plötsligt slogs han av tankar han tidigare aldrig haft, han upplevde att livet måste ha en högre mening och han kastade sig ut i ett sökande efter svar. Idag säger han att han hittade det han sökte, han tror att det finns en andevärld som vill kommunicera med oss och att olyckan ledde honom till att bli schaman.

 

Här nedan är avsnittsinformationen för den andra säsongen

http://www.svtplay.se/t/152223/fran_sverige_till_himlen

Första programmet- Prästinna för moder jord

Anna Lindman Barsk ger sig återigen ut i det andliga Sverige. I det första avsnittet möter hon Margitta, en kvinna i Hälsingland som tillber Moder Jord och kallar sig Gudinnans prästinna. Margitta säger sig ha ett orakels förmågor och tar med Anna ut i skogen för att visa henne hur man kan kommunicera med träd och stenar.

Andra programmet- Rastafari

Den här veckan åker Anna Lindman Barsk till Boden där hon möter Thord som är rastafari och väntar på Messias återkomst. Thord avslöjar hemligheten bakom sitt långa hår och berättar att han hittade Gud genom Bob Marley.

 Tredje programmet- Sikhismen

Kommer ni ihåg den där debatten om spårvagnsföraren i Göteborg som ville ha turban? Det var på 80-talet, långt före alla upphetsade slöjdiskussioner, i nyhetssändningar och debattprogram hävdades det att det inte alls var lämpligt att köra spårvagn eller vara spärrvakt i tunnelbanan om man var sikh och bar turban.

Idag ser man turbaner både här och där, men de flesta vet nog inte riktigt vad sikhismen handlar om. Susheel och hennes familj ska ta hand om mig under några dagar och jag ska få lära mig allt! Hur man lindar turbanen, varför man måste bära dolk och framför allt ska jag få följa med till en helt vanlig villa i Tullinge som visar sig vara ett sikhiskt tempel och faktiskt en del av en helt annan värld. Häng med!

Fjärde programmet- Ortodox kristendom

Den här veckan träffar jag Lena-Maja. Hon kom till Sverige som finskt krigsbarn när hon bara var ett år gammal och i nästan hela sitt liv har hon känt att hon letat efter något. Lena-Maja tar mig med på en resa från Bohuslän till Överkalix för att visa vad hon äntligen, på ålderns höst, har hittat.

Det blir en resa, inte bara genom Sverige, utan också en resa i minnena från barndomen. Och jag får lära mig något spännande om ikoner. Att de för den som är rysk-ortodox som Lena-Maja är ett fönster mot det gudomliga.

Femte programmet- Hare Krishna

När jag var liten gick vi ofta förbi sådana där orangeklädda munkar som satt på stan och sjöng. Jag kommer ihåg att det viskades om dem, att de tillhörde en sekt. Och så minns jag den där sången de sjöng, det där mantrat, ”Hare, Hare, Hare Krishna, Hare Krishna, Hare Rama…” Även om man inte lika ofta ser Hare Krishnamunkar på stan längre så finns det fortfarande människor i Sverige som lever som initierade.

I det här avsnitten reser jag till Almvik utanför Järna där det bor ett tiotal Hare Krishnafamiljer. Under några dagar ska jag få leva med en av familjerna och lära mig allt om mantran, och matoffer och de har lovat att försöka svara på alla mina frågor.

Sjätte programmet- Arken, karismatisk kristendom

Anna Lindman Barsk möter ungdomspastorn Ann-Sofi från Arken, en karismatisk väckelseförsamling i Kungsängen utanför Stockholm. Ann-Sofi visar Anna hur man talar i tungor och berättar om hur det känns i kroppen när detta sker. Ann-Sofi berättar också att djävulen finns överallt men att det med rätt inställning går att mota bort honom.

Sjunde programmet- Mandeerna

Alla som läst någonting om kristendomen vet att Jesus blev döpt av Johannes Döparen och sedan gick ut och startade det som kom att bli världens största religion. Men något som många inte vet är att Johannes Döparen hade egna anhängare, människor som menade att han var den sanna profeten, inte Jesus. Dom kallas mandéer och i det här programmet ska jag få träffa en tjej som heter Azal och som är mandé.

Azal och hennes familj har tvingats fly från Irak hit till Sverige för att de vägrade ge upp sin tro. Jag ska få följa med dem när de, precis som på Johannes Döparens tid, går ner i vattnet för att döpa sig. Fast här i Sverige får det bli i en sjö utanför Eskilstuna!

Åttonde programmet- Ut ur missbruket

Anna Lindman Barsk möter Ulf som knarkat bort sin familj och större delen av sitt liv. Ulf tog sig ur sitt missbruk och lyckades ta sig från gatan när han träffade Jesus. Men Anna undrar vad det är med religion och missbruk egentligen? Varför skulle en tro på en högre makt få någon att bli en bättre människa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s