Organdonation

En mycket viktig fråga som alla bör ställa sig är om man är villig att donera sina organ efter sin bortgång. De olika världsreligionerna ställer sig överlag positiva till att man gör detta men det är naturligtvis var och ens enskilda val. För att underlätta sitt ställningstagande så finns det bra material om detta på nätet.

Religion och organdonation

De flesta av de stora världsreligionerna ställer sig positiva till organdonation och transplantation. Det betonas dock ofta, att allt bör ske med stor respekt för den döda kroppens integritet. De olika religionernas allmänna syn på döden och den döda kroppen präglar naturligtvis deras inställning i denna fråga. Läs vidare i denna PDF etik där sidan 3 och 4 handlar om olika religoners förhållningsätt.

Det VIKTIGA är att man tar ställning för eller emot organtransplantation. I dag är det under 10% av Sveriges befolkning som tagit ställning och gjort sin vilja känd. Enklaste sättet att ta ställning är att gå in på Socialstyrelsens hemsida och göra ditt val där. På så sätt blir ens ställningstagande automatiskt känt och sökbart i händelse att man dör och blir aktuell för organdonation.

Gå in på http://www.socialstyrelsen.se/donationsregistret

Fördelen med om du anmäler din vilja till donationsregistret är att du kan vara säker på att ditt beslut verkligen kommer till sjukvårdens kännedom om en donation skulle bli aktuell, oavsett vad som händer dig och andra under livets gång.

Gör som jag och många fler: GÖR DIN VILJA KÄND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s