Judiska högtider i oktober

Under oktober 2012 så har det firats en del högtider för judarna.

1-7 oktober var det SUKKOT- Lövhyddohögtiden

Sukkot är ursprungligen en skördehögtid men har kommit att förknippas med det judiska folkets långa vadnrig i öknen. Många judar bygger lövhyddor i trädgården, innerstadsgården eller vid synagogan. Man intar ofta sina måltider i hyddan och inom ortodox tradition händer ibland att man även sover hyddan under denna vecka.

Under den fyrtio år långa ökenvandringen var det
judiska folket omringat av ”moln av lov och ära”.
Till åminnelse av detta och för att göra oss  uppmärksamma på G-ds allomslutande kärlek och beskydd står det i Toran att ”I  lövhyddor (Sukkot) skall ni sitta i sju dagar” (Andra Mosebok 23:42).

Läs vidare på: http://www.chabadstockholm.com/templates/articlecco_cdo/aid/89374/jewish/Sukkot.htm

Exempel på lövhydda i trädgård

Idag den 8 oktober firar man även SHEMINI ATSERAT vilket är en glädjufylld festdg då man ber en särskild bön om regn i Israel. namnet betyder den åttonde samlingsdagen och den firas alltid i direkt anslutning till SUKKOT.

Den 9 oktober infaller sedan SIMCHAT TORA- Torahfesten. Under denna dag så avslutas årets Torahläsning och man börjar om på nytt igen. I synagogan firas detta med en ceremoni där Torahrullarna bäsr runt sju varv under sång och dans.

Simchat Torah

På den sista dagen under högtiden Sukkot firar vi avslutandet av Torahläsningens cykel. Simchat Torah är kulmen på en månad som varit fylld av högtider. Vi har stått inför Universums Konung; vi har blivit förlåtna och renade genom Hans nåd och vi har glatt oss åt att få förena oss med Honom genom hans vackra bud. Nu gläds vi med Hans Torah.

Vi tar ut alla Torahrullar ur Arken och dansar tillsammans, lärd som olärd. Under dansen hålls rullarna instängda i sina fodral, eftersom detta inte är tid för studier. Glädjen under Simchat Torah är större än den glädje vi upplever då vi förstår något intellektuellt. Här betonar vi än en gång den judiska själens sublimitet – vi hör alla ihop.

På kvällen (i många församlingar även på Shmini Atzerets kväll) går vi sju hakafot runt biman med Torahrullarna under sång och dans.

På morgonen läses sista stycket ur Toran, med vilket årets cykel fullbordas. Därefter påbörjas det första stycket omedelbart. Således fortsätter vi att näras av G-ds Torahs oändliga visdom – den eviga kraft som har knutit oss samman och hållit oss vid liv i mer än 3 300 år.

Källa: http://www.chabadstockholm.com/templates/articlecco_cdo/aid/89375/jewish/Simchat-Tora.htm

På denna sida Chabad Lubavitch Stockholm finns mängder av intressant information om judendomen. Det finns länkar under varje högtid som presenteras där man hittar ytterligare information om hur man gör om man vill delta.

Detta är vad jag kan se en sida av de ortodoxa judiska församlingarna i Stockholm som har två synagogor. Du kan läsa mer om dessa synagogor på denna sida.

http://www.chabadstockholm.com/templates/articlecco_cdo/aid/66943/jewish/Orthodox-Synagogues.htm

Shabbat Shalom!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s