Happy Diwali

Happy Diwali
Idag firas Diwali i den hinduiska traditionen.
På Wikipedia kan man läsa följande om denna högtid.

Diwali (deepavali) är en större hinduisk religiös ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Den motsvarar vårt nyår.

Diwali är ljusets högtid och den pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller början av november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Man firar Ramas återkomst efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Man tänder lampor för att visa att man välkomnar Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man ska vara snäll mot andra människor.

En annan gudinna, den fyraarmade Lakshmi, som står för lycka och rikedom, firas också under diwali. Hon avbildas ofta sittandes på en lotusblomma med guldmynt strödda omkring sig. Det städas ordentligt i husen när Lakshmi kommer för att välsigna hemmet och indierna målar tecken på dörrarna, ofta med det heliga ordet – Aum.

Altare byggs upp till hennes ära. Där finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Rökelsen bärs i ena handen med svängande rörelser och i den andra bärs en liten klocka. Efteråt fortsätter man med resten av offergåvorna.

I hus, gårdar och butiker tänds ljus och man lägger tända ljus i floder. Släktingar hälsar på varandra, man delar ut gåvor och olika maträtter serveras. Tillsammans sjunger och dansar man och för att driva bort det illvilliga använder man fyrverkerier.

I Stockholm firas Diwali ikväll och fem dagar framåt runt om i hinduiska hem, i Ganeshatemplet i Farsta samt hos hinduerna i Helenelund.

Happy Diwali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s