Epifania/Theofania Ortodox kristen högtid

Idag den 19 januari firas Theofania i den ortodoxa kyrkan. Denna högtid firas till minne av Jesus dop. I samband med denna högtid genomförs den stora vattenvälsignelsen.

Klicka på denna länk så kan du se en vattenvälsignelse i Kalix 2006.

I den katolska kyrkan firas Epifania till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. Läs mer:

Det finns alltså en skillnad mellan den katolska Epifania som åminner de tre vise männen och den ortodoxa som åminner Jesus dop. Anledningen till att det är 13 dagar mellan högtiderna är skillnaden mellan den julianska och gregorianska kalendern.

På grund av att den Julianska kalendern inte kompenserade för ett uteblivet skottår vart hundade år har det blivit en förskjutning över tiden. Det egentliga solåret är 365.24 dagar vilket kompenseras med att det är ett skottår vart fjärde år utom vid jämt antal 100 år, med undantag ifall sekelskiftet är jämt delbart med 500 för då infaller skottår i alla fall. Detta var anledningen till att vi år 2000 hade ett skottår trots att det var ett jämt århundade. Rörigt? Ja kanske men så är det….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s