Kyndelsmässodagen

Idag den 2 februari firas kyndelsmässodagen

Kyndelsmässodagen

Kyndelsmässodagen firades den 2 februari, fyrtio dagar efter juldagen, till minne av jungfru Marie kyrkogångs dag. En kvinna som nyligen fött barn och betraktades som oren blev genom en ceremoni återigen upptagen i den kyrkliga och sociala gemenskapen.
Kyndelsmäss var en populär kyrktagningshelg. Seden började forsvinna vid 1800-talets slut, men levde kvar på vissa delar av västkusten ända fram till 1940- och 50-talen. Dagen kallades även lillejul – då skulle man festa på de sista resterna från julbordet. Kärringajul var en annan be­nämning som kom av att man gärna hade fruntimmersgillen och kaffekalas då.
Under katolsk tid var kyndelsmässan en ljusfest, varav namnet missa candelarum. Vårt namn på helgen kommer från det fornnordiska kyndel som betyder fackla, bloss el­ler ljus. Man trodde att alla de ljus som tändes i kyrkorna den dagen bidrog till att jaga bort vintern.

kyndelsmäss

 

Kyndelsmässodagen, som också kallas Jungfru Marie Kyrkogångsdag, handlar om hur Jesus enligt judisk lag (3 Mosebok 12) bars fram i templet av Josef och Maria när han var fyrtio dagar.

I templet finns Symeon och Hanna som är gamla och har väntat, hoppat och trott på Gud under sitt liv. Mötet mellan dem och barnet som bärs fram i templet berättar om att Jesu identitet som Gud blir tydlig för Symeon, och Jesus blir svaret för dem på Guds löften. Symeon säger orden om att han nu när han sett ljuset kan dö i frid Lukasevangeliet 2:22-38). Jungfru Marie kyrkogångsdag har därför kommit att handla om ljuset (kyndel – engelskans candle – ljus).

Ofta firas gudstjänster med ljustema, enligt gammal tradition kan man också på kyndelsmässodagen välsigna de ljus som skall användas i kyrkan under året. Att välsigna ljusen är att säga med bönens språk att vi litar på och tackar för Guds närvaro.

Källa: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=858766

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s