Mars månads högtider

Nu är det snart en ny spännande månad med flertalet tillfällen att fira. Om du är sugen på att fira nyår så är det sikhiskt nyår den 14 mars och som vanligt Newroz den 21 mars samt Chaitra ett av flera hinduiska nyår den 22 mars.

Övriga högtider under månaden som jag förhoppningsvis kommer att skriva om är.

10 mars MAHA SHIVARATRI- Shivas stora natt

Under denna dag firas guden Shiva som är av de tre största gudarna i den hinduiska gudavärlden. Shiva firas hela natten fram till följande morgon och den som är hängiven håller sig vaken under hela natten genom att meditera och sjunga heliga sånger. Ritualer utförs i templet regelbundet under natten och det är vanligt att man håller sig fastande.

Maha_Shivaratri-in-Mauritius

14 mars firas det Sikhiska nyåret

Det sikhiska nyåret firas för att hedra grundaren Guru Nanaks födelse år 1469. I år blir det år 544 enligt den sikhiska religiösa tideräkningen.

Gott nytt år Jassa, Susheel och alla andra sikher

happy-guru-nanak-day

18 mars inleds den stora fastan i den ortodoxa traditionen

Fastan inför påsken varar i sju veckor och avslutas på påskdagen. Enligt den kristet ortodoxa traditionen bör man även fasta på onsdagar och fredagar, 40 dagar innan jul samt 14 dagar inför Guds moders insomnande. Dessutom tillkommer att enatal endagsfastor under året. Detta innebär att den som förljer den ortodoxa fastan helt har ca 170 dagar av fasta under året och om jag inte missminner mig finns ett fint inslag om detta i TV serien Gud har 99 namn på temat mat.

På denna länk kan du redan nu läsa vidare om den Ortodoxa fastan

19 mars så är det Sankt Josefs helgondag och den firas framförallt inom den Katolska kyrkan

Josef är jungru Marias make och Jesus fosterfar. År 1870 blev Josef skyddspatron för den universeela (katolska) kyrkan

josef

21 mars firas NEWROZ

Newroz är nyåret som infaller i samband med vårdagjämningen och firas framförallt i Iran, Afghanistan och Uzbekistan. Ordet Newre betyder ny dag och traditionen att fira nyåret just den 21 mars går tillbaka ända till Zoroastrismen.

Enligt den förislamska iranska kalendern blir det i år 2572 och enligt den persiskmuslimska kaleendern blir det år 1392.

För bahierna så avslutas den 19 dagar lång fasta med detta nyårsfirande och det blir enligt bahaikalendern år 172 i år.

Enligt den kurdiska traditionen så befriades det kurdiska folket från tyrannen Zuhak den 21 mars år 702 före vår tideräkning. Detta innebär att det enligt denna kurdiskt religiösa kalender blir år 1713 i år. GOTT NYTT ÅR

Det kommer säkerligen en inbjudan att fira Newrouz och eldsfesten i Stockholm inom kort.

Newroz_Istanbul(4)

22 mars- Chiatra ett hinduiskt nyår

I år blir det 1936 i den hinduiska Sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och räknas som Indiens officiella kalender

shalivahan

24 mars- Kristen högtid Palmsöndagen

Denna dag inleder den så kallade stilla veckan och firas till åminnelse av att Jesus red in i Jerusalem på en åsna i samband med det judiska påskfirandet.

palm-sunday

25 mars- Jungfru maria bebådelsedag

Kristna runt om i världen firar att jungfru Maria denna dag (nio månader innan den 25 dec) fick reda på att hon var havande och skulle föda Guds son. Denna dag har även kallats för vårfrudagen och av olika anledningar kommit att förknippas med våfflor så den är dessuotm känd som våffeldagen.

Annunciation_Melozzo_da_Forli_Pantheon

26 mars- 2 april Pesach firas inom Judendomen

Denna judiska högtid firas till minne av det judiska folkets befrielse från slaveriet i Egypten. Man äter en symbolsik måltid (seder) under denna högtid och jag kommer att uppdatera bloggen med vad den innehåller.

I år firas den judiska (pesach) och den kristna påsken samtidigt vilket den gör ungefär vart tredje år.

27 mars- Holi

Ï den hinduiska religionen firas Holi denna dag som är en färgglad vårfest som pågår i två dagar. Man kastar färpulver eller färgat vatten på varandra och det är en mycket glädjefull fest.

28 mars- Hola Mahalla- Sikhisk fest

Under denna fest som också är en vårfest brukar man vid Gurdwaran ha en försvarsuppvisning som alltid infaller dagen efter Holi. Jag rekommenderar varmt att ni tar er till Gurdwaran denna dag för det är en häftig upplevelse att delta i denna högtid.

28-31 mars Den kristna påskhögtiden

28 mars- Skärtorsdagen som firas till åminnelse av den heliga nattvardens istiftande

29 mars. Långfredagen som är en dag av sorg och stillhel då man åminner kristi lidande på korset

30 mars Påskafton- Dagen mellan liv och död

31 mars- Påskdagen. en glädjedag för att fira att Jesus övervunnit döden och återuppstår.

Källa: All fakta är i huvudsak hämtad från Sensus Multireligiösa almanacka 2013

2 thoughts on “Mars månads högtider

 1. Vad jag vet så firar sikherna nyår den 13e april efter datumet då det första Khalsa (samfundet) bildades 1699. Tror säkert att det finns många olika högtider som denna och en av dem kanske infaller 14e mars men enligt http://www.sikh.se/khalsa.php så är det den 13e april. Inte meningen att komma och vara någon besserwisser men jag håller precis på att skriva en tenta om detta och när jag letade fakta kom jag hit. Kände att jag behövde säga något bara..

  1. Hej
   Tack för din kommentar. Jag är inte så van bloggare så därför dröjde mitt svar. Jag blev också förvånad när jag såg att det fanns två sikhiska nyår och att det ena inföll redan i mars. Jag har kollat upp lite och det verkar som om det faktiskt finns två nyår som firas och vilken man säger är den riktiga beror på vilken händelse man utgår från. 14 mars är enligt Nanakshah kalendern den man utgår från och jag tror att de säger att det är Guru Nanaks födelsedag. Läs mer på http://sikhism.about.com/od/2013_Sikh_Holiday/ss/Free-2013-Sikhism-Desktop-Calendars_3.htm

   Men den stora som man firade i Gurdwaran var den 13 april som infaller nära hinduernas Vaisakhi och det är som du säger till åminnelse av det första khalsasamfundet. I Gurdwaran firas det med häftiga uppvisningar med både svärd och andra krigsredskap. Det är en fantastiskt fin upplevelse att vara där. har du besökt Gurdwaran? Om inte gör det och läs gärna min lilla guide innan så tror jag att du får ut mer av besöket. http://wp.me/p2uj1X-3f

   vad är det du läser??

   /Peter

   Ps, kul att du läser min blogg….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s