Intensiv vecka

Denna vecka är ur religionsperspektiv en mycket intensiv och intressant vecka.

 

Att det är Stilla veckan eller passionsveckan inom Kristendomen innebär att det är veckan inför påsk.

  Följande text är hämtad från högtidsbloggen. http://hogtider.wordpress.com/2008/03/12/vad-heter-dagarna-i-stilla-veckan-och-varfor/

 • Söndag 24 mars – Palmsöndagen Palmsöndagen har fått sitt namn eftersom man firar Jesus intåg i Jerusalem då folk som kommit för att fira påsk ”tog palmkvistar och gick ut för att möta honom” (Joh 12:13).
 • Måndag 25 mars – Blåmåndagen Färgen blå är en lugn och stilla färg och kyrkorummet kläddes ofta i blått – därifrån kommer förmodligen namnet blåmåndag. Namnet blåmåndag gäller också för måndagen i fastlagen (alltså måndagen före fettisdagen).
 • Tisdag 26 mars – Vita tisdagen Liksom måndagen har tisdagen fått namn från fastlagen och tisdagen kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.
 • Onsdag 27 mars – Dymmelonsdagen (inte askonsdag) På dymmelonsdagen gick fastan in i ett allvarligare skede och det skulle råda stillhet och tysthet. Troligtvis härstammar ordet dymmel från det fornordiska dymbil som betyder stum (jämför med engelskans dumb).
 • Torsdag 28 mars – Skärtorsdagen En äldre betydelse av verbet “skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på torsdagen i påskveckan.
 • Fredag 29 mars – Långfredagen Enligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Fram till 1969 var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige
 • Lördag 30 mars – Påskafton Påskafton är ingen särskild dag i kristet påskfirande. Jesus ligger i graven och väntar på att uppstå. Dock är det på påskafton som vi i Sverige började fira påsk efter den långa fastan, på samma sätt som vi firar julafton mer än juldagen och midsommarafton mer än midsommardagen.

Veckans absoluta höjdpunkt blir sedan påskdagen då Jesus återuppstår från de döda och på så sätt startar det som kommer att bli Kristendomen.

 

Inom Judendomen är det Pesach denna vecka och det är den judiska påsken. Den sammanfaller ungefär vart tredje år med den kristna påsken och det beror på att judarna har en månbaserad kalender som styr högtiderna.

Pesach firas i åtta dagar till minne av uttåget ur Egypten. Under pesach får man inte äta syrad mat. Man äter matsa, osyrat bröd. De två första kvällarna firas med en rituell måltid i hemmet – en seder, som betyder ”ordning”. Denna speciella ordning finns i en bok som heter hagada – som bl a innehåller berättelsen om uttåget ur Egypten. Första dagen Pesach läses en bön för dagg i landet Israel, som heter Tal – alltså ”dagg”. Mazkir l(bön till minne av de hädangångna) läses sista dagen.

 

Inom Hinduismen är det den 27-28 mars Holi som är en färglad vårfest.

Den första dagen i holi firas med en vårbrasa, som symboliserar brännandet av Holika. Den andra dagen i holi benämns Rangapanchami, och högtidlighålls genom att människorna går omkring och skvätter färg på alla de möter. En särskild dryck, kallad bhang, spetsad med marijuana dricks, och gäster bjuds hem för privata fester och privat firande av holi.

 

Som om detta inte vore nog så är det Hola Mahalla inom Sikhismen nu på torsdag och den firas i Gurdwaran nu på söndag.

Annonser

3 thoughts on “Intensiv vecka

  1. Självklart. Det blev lite bråttom i morse då jag skulle hålla en liten introduktion om stilla veckan. Jag justerar så fort det bara är möjligt.
   Tack för ditt vänliga mail och Guds frid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s