Högtider i April

Här kommer en sammanfattning av högtiderna under April månad.

1 April

Assyriskt nyår- I den första månaden Nisan infaller det assyriska nyåret. I Sverige firar många assyrier på ett storslaget sätt med fester, mycket mat, dans och musik

2 april

Denna dag avslutas den judiska påskhögtiden Pesach. Den började den 26 mars och sammanföll detta år med den kristna påsken.

7 April

Enligt ortodox tradition och den julianska kalendern är det den 25 mars denna dag och då firas Jungfru Marias bebådelsedag.

14 April

Vaisakhi som är det sikhiska nyåret . Söndagen den 14 april firas sikhernas nyår på ett storslaget sätt i Gurdwaran och i Stockholm är det Tullinge som gäller. Man firar att den tionde och sista Gurun, Guru Gobind Singh, formade den sikhiska församlingen, khalsan, genom att den första sikhen döptes in i khalsan. Läs vidare på denna sida om Vaisakhi som en förberedelse inför besöket.

vaisakhi2

13-15 april

Det thailändska nyåret Song Kran fras. Man utropar ”Sawatdee pee mai” vilket betyder Gott nytt år. Song kran är också en vattenfestival då vattnet symboliserar en rening inför det nya året. I Stockholm kan man fira det på Östasiatiska museet den 7 april kl 12.00

songkran

Om man söker på bilder på Songkran på nätet så ser man att det är en mycket blöt men festlig tillställning.

20 april

Inom hinduismen firar man RAMA NAVAMI- Guden Ramas födelse. Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar föddes denna dag. Den traditionella hindun fastar och det är vanligt att man pryder olika tempel lite extra med många blommor.

ram-navami-cards

25 april

Denna dag firas nyåret inom Theravadabuddhismen. Detta firas i samband med fullmånedagen i april och man firar genom att gå till templet och ge mat till munkarna. Man brukar även ta del av valda delar ur Buddhas lära (Dharma) genom att munkarna håller föreläsningar, man reciterar mantra mm.

28 april

Denna dag inleds den ortodoxa påsken med palmsöndagen då Jesus enligt traditionen red in i Jerusalem på en åsna, allt enligt profetiorna i Gamla testamentet. Under påskhelgen så sände SVT en miniserie i fem delar om Bibelns historia. Den finns kvar än ett tag på SVTplay och avsnittet som handlar om påskveckan hittar du genom att klicka på denna länk:

Jag vet dock inte ifall jag tycker att detta var en så bra serie. Historiskt sett så var det intressant att följa men jag tycker att det var för stort fokus på Jesu lidande och kristendomens uppkomst. Tyvärr så tycker jag att serien i sin helhet verkligen späder på fördomarna kring hur framförallt det judiska prästerskapet gjorde allt för att döda Jesus och med denna beskrivning är det tyvärr lätt att förstå mångas hat mot judarna.

palm-sunday

28 april

Inom judendomen så firar framförallt de chassidiska judarna LAO BAOMER. Denna högtid åminner minnet av Rabbi Simom bar Yochai, en judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra judar åminner istället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.kr.

Källa: SENSUS Multireligiösa almanacka som du kan beställa här:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s