Juni månads högtider

Under sommarmånaden juni firas följande högtider i det mångkulturella Sverige

5 Juni- LEYLAT AL-ISRA MIRAJ – Proften Muhammeds (SAW) himmelsfärd

under denna natt (till den 5 juni i år) firas denna högtid till minne av att profeten Muhammed (saw) fördes från Mecka till Jerusalem och tillbaka i sällskap med ärkeängeln Gabriel. Under denna himmelsfärd mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Inom islam ses Profeten Muhammeds himmelsfärd som ett mirakel. Två ärkeänglar renade profetens hjärta när han sov, sedan fördes han till Jerusalem och därifrån till himlen och Gud. När Muhammed återvände till jorden uppmanade han de troende att be fem gånger om dagen, ”salat”.

6 juni – Svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag

firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och Sverige blev ett självständigt land. Även 1809 års regeringsform (som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni. Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

8 juni- Nymåne 

13 juni- Kristi himmelsfärd (ortodox tradition)

I år infaller Kristi himmelsfärd denna dag för den ortodoxa kyrkan som följer den julianska kalendern. Denna dag firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen. Det är en ekumenisk högtid vilket innebär att den firas av alla de stora kristna traditionerna men oftast på olika datum på grund av kalenderförskjutningen.

16 juni- Guru Arjans Martyrdag (Sikhismen)

Guru Arjan som var den femte gurun torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuder man ALLA (oberoende av tro eller  hudfärg) på en svalkande dryck.

I Indien är det vanligt att man gör detta ute på gatorna men i Sverige står sikherna utanför sin Gurdwara. Det är också vanligt att många sikhiska läkare arbetar ideelt denna dag och erbjuder gratis hälsoundersökningar.

21 juni Midsommarafton

(Fortsättning följer inom  kort…)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s