Juni månads högtider (fortsättning)

Här kommer fortsättningen på de högtider som vi firar under juni månad detta år i det härligt mångkulturella Sverige

21 juni Midsommar

Midsommar är väl kanske den svenskaste av alla högtider och infaller numer alltid på första fredagen efter sommarsolståndet den 21 juni. Fram till 1952 firades midsommarafton 23 juni men sen bestämdes att den alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

Sommarsolståndet har varit viktigt för oss sen urminnes tider, för att markera dagen utförde man sannolikt också riter till solen och gudarna. Det kan man också se när den isländske kungen Olav Tryggvason, som levde på 1200-talet, avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. Ölet var redan då den stora festdrycken. Uttrycket att dricka Johannisöl har anknytning till Johannesdagen, Johannes döparens födelsedag den 24 juni.

I år sammanfaller både sommarsolståndet och midsommar och det gör den ungefär vart 6:e år beroende på skottdagar, nästa gång är 2019.

File:Midsommarstång.jpg

23 juni LAILAT AL-BARAÁH (Muslimsk högtid)

Denna högtid kallas förlåtelsens natt och infaller i mitten av månaden sha´ban två veckor före Ramadan. Under denna natt är det vanligt att muslimer ber om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För Shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens (Mehdi?) födelse.

23 Juni (Pingstdagen i Ortodox tradition), se även 19 maj

24 juni- Johannes döparens födelse

Johannes Döparen var den siste av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Enligt traditionen var det Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden. Läs mer om Johannes döparen här https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=866230

29 juni- Heliga Apostlarnas Petrus och Paulus dag (Katolsk, ortodox)

Lärjungarna Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i det Nya Testamentet. Detta gäller framförallt Petrus som Jesus själv utnämnde till den ”klippa” som kyrkan skulle vila på. Både Petrus och Paulus led martyrdöden i Rom under kejsare Nero som var känd för sina förföljser av kristna mellan år 54-68.

På denna sida kan du se en kort videofilm från historiska museet där man går igenom Paulus och Petrus utifrån ett altarskåp.

File:Petrus et Paulus 4th century etching.JPG

Hoppas att ni alla får en fortsatt trevlig sommar

//Peter Milton (Religionsguide)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s