Invigning av Kurdiskt Zarathustra tempel

Lördagen den 9 juni invigdes världens första kurdisk Zarathustra tempel i Sverige, närmare bestämt i Sollentuna. Till denna unika tillställning kom ca 100 personer och det var fantastiskt att få vara med.

I SRs Människor och tro daterat 20120615 kan man höra mer från denna unika invigning: http://sverigesradio.se/sida/laddaner.aspx?programid=416

Zoroastrismen utgår från filosofen Zarathustra som levde i Persion för ca 4000 år sedan. Läs mer om Zoroastrismen på  http://sv.wikipedia.org/wiki/Zoroastrism.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tempellokalen är belägen i ett industriområde i Sollentuna och precis innanför dörren fanns en gammal hederlig stämpelklocka ;). Templet är beläget på andra våningsplanet och när man kommer in i lokalen finns ett litet bibliotek. Själva templet är ljust och fint och längst fram fanns en stor trästaty på Faravahar (eller Ferohar), är en av de främsta symbolerna för zoroastrismen och tros föreställa en fravashi (skyddande ande). Framför stod en stor stock som visade sig vara en eldstad då elden är en viktig symbol inom Zoroastrismen. Viktigt att påpeka att man inte har någon elddyrkan vilket är ett missförstånd. Viktigt inom Zoroastrismen är att man skall ha Goda tankar, Goda ord och Goda handlingar.

Den Zoroastiske ”prästen” Andaz Hwaize ledde hela invigningen som bestod av en intressant historik om hur templet gått från en dröm till verklighet genom ett målmedvetet arbete sedan 1985. Han tackade många som på ett eller annat sätt varit med och gjort detta till ett färdigt tempel. Det var också en historik om hur Zoroastrismen växt fram i världen och hur den idag står på tre till fyra ben. Det är den indiska, den persiska och den kurdiska zoroastrismen samt alla konvertiter som utgör det fjärde benet.

Som musikinslag under invigningen var det ett antal kurdiska folksånger med Sítar(?) och sång. Även Gautam Bhattacharyya från Stockholms zoroastriska förening talade och gav ett fascinerande tal om hur den svenska Zoroastrismen vuxit fram.

Efter invigningen var det mingel och lite mat och det var härligt att se alla glada och engagerade zoroastrier som äntligen har ett tempel i Sverige. Det är en viktig del i arbetet med att sprida den kurdiska zoroastrismen i sverige och i andra länder.

Mot slutet av tillställningen kom min kollega George Parsapoor dit och det var tydligt att han var fascinerad över att det finns detta tempel nu. Åven Sudhagar Raghupathy och Marie Spennare från Sveriges unga dhraminis och ashavaner var självklart där och knöt många vänskapsband.

Det skall bli spännande att lyssna på Människor och tro som var på plats genom Åsa Furuhagen. Jag länkar till det radioprogrammet så snart det är ute.

/Peter Milton

One thought on “Invigning av Kurdiskt Zarathustra tempel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s